Zapakowałam w liście kapusty pyszny farsz a potem zajadaliśmy ze smakiem.
Gołąbki są pieczone w piekarniku czyli czasu potrzeba tylko tyle co na zrobienie farszu i zawinięcie gołąbków, potem pieką się same.
Polecam gorąco, są pyszne.
Gołąbki z kapusty włoskiej z ryżem i mięsem.
Składniki:
- 1 główka kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- sól morska
- 1 łyżka curry
- pieprz świeżo mielony
- papryka słodka i ostra do smaku
- 50 g ryżu suchego
- 100 g zielonego groszku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Obrałam i posiekałam cebulę.
Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę, potem dodałam mięso i smażyłam mieszając aż zmieniło kolor, rozdzielałam je widelcem aby powstały grudki.
Teraz doprawiłam curry, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszałam.
Do podsmażonego mięsa dodałam groszek - miałam z puszki i koncentrat pomidorowy.
Ugotowałam na sypko ryż, przestudziłam, dodałam do mięsa.
Dodałam posiekaną natkę i wymieszałam, zdjęłam z ognia.
Z kapusty zdjęłam nieładne wierzchnie liście, wycięłam głąb i rozdzieliłam na poszczególne liście.
Zagotowałam w dużym garnku wodę i gotowałam liście przez 5 minut aby zmiękły.
Wyjęłam, osuszyłam i ścięłam gruby nerw.
Na każdy liść nałożyłam porcję farszu , zawinęłam najpierw dół, potem boki i na koniec zrolowałam.
I tak gołąbek za gołąbkiem aż do wyczerpania składników.
Ułożyłam gołąbki w naczyniu do zapiekania, ja mam taką foremkę z wkładką
gdzie tłuszcz spłynie i dzięki temu gołąbki są jeszcze lżejsze.
W naczyniu do zapiekania należy wlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
Piekłam gołąbki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Podałam z pastą paprykową na ostro.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim cebulę, potem dodałam mięso i smażyłam mieszając aż zmieniło kolor, rozdzielałam je widelcem aby powstały grudki.
Teraz doprawiłam curry, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszałam.
Do podsmażonego mięsa dodałam groszek - miałam z puszki i koncentrat pomidorowy.
Ugotowałam na sypko ryż, przestudziłam, dodałam do mięsa.
Dodałam posiekaną natkę i wymieszałam, zdjęłam z ognia.
Z kapusty zdjęłam nieładne wierzchnie liście, wycięłam głąb i rozdzieliłam na poszczególne liście.
Zagotowałam w dużym garnku wodę i gotowałam liście przez 5 minut aby zmiękły.
Wyjęłam, osuszyłam i ścięłam gruby nerw.
Na każdy liść nałożyłam porcję farszu , zawinęłam najpierw dół, potem boki i na koniec zrolowałam.
I tak gołąbek za gołąbkiem aż do wyczerpania składników.
Ułożyłam gołąbki w naczyniu do zapiekania, ja mam taką foremkę z wkładką
gdzie tłuszcz spłynie i dzięki temu gołąbki są jeszcze lżejsze.
W naczyniu do zapiekania należy wlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
Piekłam gołąbki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut.
Podałam z pastą paprykową na ostro.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Samotne - Park Źródliska w Łodzi |
8 komentarze
uuu pyszności!
OdpowiedzUsuńuuu dziękuję Klaudio.
UsuńUwielbiamy gołąbki. Mam kupioną kapustę i mięso. Będę robić jutro na wtorkowy obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jak super że byłam inspiracją, pozdrawiam Łucjo.
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńCzasem robię gołąbki i tylko z włoską kapustą:)))narobiłaś mi ochoty i muszę w tym tygodniu przygotować:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNo i jak, robiłaś Reniu gołąbeczki? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.