Burrata zwana jest także "woreczkiem szczęścia" i ja się z tym zgadzam w 100%.
Burrata to świeży włoski ser z mleka bawolego, mozzarelli i śmietany.
Zewnętrzna powłoka to solidna mozzarella a w środku pyszna, kremowa, bieluśka śmietana.
Mnie ten ser zauroczył i jak tylko spotykam na półkach to zaraz kupuję.
Burrata jest specjalnością włoskiego Regionu Apulii.
Połączenie burraty i dyni makaronowej to połączenie mistrzów, polecam.
Dynia makaronowa z papryką i burratą.
Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- sól morska
- 2 strąki papryki konserwowej
- 250 g - kulka burraty
- pieprz świeżo mielony
Dynię przekroiłam razem ze skórką wzdłuż, ułożyłam przekrojoną stroną do blaszki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 - 40 minut.
Potem dynię wyjęłam i widelcem zeskrobałam makaron.
Od razu posoliłam ów makaron i rozłożyłam na talerze.
Paprykę pokroiłam w paski i pomieszałam na talerzu z dynią.
Burratę rozerwałam nad talerzem aby śmietanka się wylała a ser porwałam na kawałki.
Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Smacznego.
Na zdjęciach z potrawą dynia muszkatołowa.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Mazurek |
4 komentarze
Ale pyszności! Już chyba wiem, co jutro zaserwuję na obiad :)
OdpowiedzUsuńMój blog - ZAPRASZAM :)
Masz składniki? Zuza? to jasne że rób.
UsuńO wielu rzeczach nie wiedziałam do tej pory:))U Ciebie zawsze coś pysznego i często dla mnie nie znanego:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa też o wielu rzeczach nie wiedziałam ale warto poznawać składniki i używać w kuchni. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.