piątek, 2 lutego 2018

Dynia makaronowa z papryką i burratą

Dynia makaronowa to taki wynalazek który po upieczeniu staje się makaronem, stąd i jej nazwa.
Burrata zwana jest także "woreczkiem szczęścia" i ja się z tym zgadzam w 100%.
Burrata to świeży włoski ser z mleka bawolego, mozzarelli i śmietany.
Zewnętrzna powłoka to solidna mozzarella a w środku pyszna, kremowa, bieluśka śmietana.
Mnie ten ser zauroczył i jak tylko spotykam na półkach to zaraz kupuję.
Burrata jest specjalnością włoskiego Regionu Apulii.
Połączenie burraty i dyni makaronowej to połączenie mistrzów, polecam.
Dynia makaronowa z papryką i burratą.

                      Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • sól morska
  • 2 strąki papryki konserwowej
  • 250 g - kulka burraty
  • pieprz świeżo mielony

Dynię przekroiłam razem ze skórką wzdłuż, ułożyłam przekrojoną stroną do blaszki i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 - 40 minut.

Potem dynię wyjęłam i widelcem zeskrobałam makaron.
Od razu posoliłam ów makaron i rozłożyłam na talerze.
Paprykę pokroiłam w paski i pomieszałam na talerzu z dynią.
Burratę rozerwałam nad talerzem aby śmietanka się wylała a ser porwałam na kawałki.
Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Smacznego.
Na zdjęciach z potrawą dynia muszkatołowa.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Mazurek

4 komentarze

  1. Ale pyszności! Już chyba wiem, co jutro zaserwuję na obiad :)
    Mój blog - ZAPRASZAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wielu rzeczach nie wiedziałam do tej pory:))U Ciebie zawsze coś pysznego i często dla mnie nie znanego:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też o wielu rzeczach nie wiedziałam ale warto poznawać składniki i używać w kuchni. Pozdrawiam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger