Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym.
Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki.
Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie.
Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku.
Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką.
- 1 duża szalotka
- 150 g boczniaka cytrynowego
- 1 łyżka masła
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Przygotowanie dania:
- Oczyściłam i pokroiłam w piórka szalotkę.
- Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim cebulę.
- Dodałam teraz boczniaki i smażyłam nie mieszając aż się zrumieniły.
- Teraz dodałam sos sojowy, pieprz i jeszcze chwilę smażyłam.
- Jeśli trzeba dodajcie szczyptę soli ale sos sojowy jest dość słony więc nie powinno być mało słone.
- Podałam gorące.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wystawa storczyków w Łódzkiej Palmiarni |
6 komentarze
Bardzo śmieszna nazwa :D
OdpowiedzUsuńŚmieszna? a co w niej śmiesznego? że pachną cytryną?
UsuńO to coś nowego
OdpowiedzUsuńI pysznego, polecam.
UsuńTo nie jest odmiana tylko osobny gatunek boczniaka. Na całym świecie mamy kilkadziesiąt gatunków boczniaków, w tym kilka z nich występuje w Polsce. Najbardziej popularne i znane gatunki to boczniak: ostrygowaty, łyżkowaty, różowy, cytrynowy, florydzki, mikołajkowy. Odmiany również występują, ale w ramach jednego gatunku. Sa to przeważnie odmiany uprawne (w tym przypadku odmiany uprawne boczniaka żółtego), przeznaczone do uprawy na skalę wielkotowarową i następnie na sprzedaż (tak jak Pani zakupiła w markecie). Pozdrawiam! Mykolog :)
OdpowiedzUsuńDzięki Mykolog za tyle cennych informacji. Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.