niedziela, 25 lutego 2018

Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką

Zakupiłam cytrynowe boczniaki, takiej odmiany jeszcze nie znałam więc postanowiłam popróbować.
Boczniak cytrynowy jest jednym z wielu gatunków grzybów o działaniu przeciwnowotworowym.
Jest delikatny w smaku, podobnym do kurki.
Znakomity do mięs czy ryb ale i sam smakuje wybornie.
Dziś właśnie sobie to udowodniłam, danie wyszło obłędne w smaku.
Cytrynowe boczniaki smażone z cebulką.

Składniki:
  • 1 duża szalotka
  • 150 g boczniaka cytrynowego
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie dania:
  • Oczyściłam i pokroiłam w piórka szalotkę.
  • Na patelni rozgrzałam masło, podsmażyłam na nim cebulę.
  • Dodałam teraz boczniaki i smażyłam nie mieszając aż się zrumieniły.
  • Teraz dodałam sos sojowy, pieprz i jeszcze chwilę smażyłam.
  • Jeśli trzeba dodajcie szczyptę soli ale sos sojowy jest dość słony więc nie powinno być mało słone.
  • Podałam gorące.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Wystawa storczyków w Łódzkiej Palmiarni

6 komentarze

  1. To nie jest odmiana tylko osobny gatunek boczniaka. Na całym świecie mamy kilkadziesiąt gatunków boczniaków, w tym kilka z nich występuje w Polsce. Najbardziej popularne i znane gatunki to boczniak: ostrygowaty, łyżkowaty, różowy, cytrynowy, florydzki, mikołajkowy. Odmiany również występują, ale w ramach jednego gatunku. Sa to przeważnie odmiany uprawne (w tym przypadku odmiany uprawne boczniaka żółtego), przeznaczone do uprawy na skalę wielkotowarową i następnie na sprzedaż (tak jak Pani zakupiła w markecie). Pozdrawiam! Mykolog :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger