Uwielbiam chleb litewski w którym jest sporo kminku a dziś ten smak zamknęłam w innym pysznym chlebie foremkowym.
Zachęcam do spróbowania chleba i napiszcie jak się upiekł?
Chleb pszenny na zakwasie żytnim z kminkiem.
Składniki: keksówka 26 x 12 cm
- 190 g zakwasu żytniego czynnego
- 200 g wody źródlanej lub filtrowanej
- 8 g soli
- 300 g mąki pszennej T 750
- 2 łyżki kminku
Zakwas czynny to taki który dokarmiany był w ciągu ostatnich 24 godzin 3 razy.
Zakwas włożyłam do miski, dolałam wodę wsypałam sól i wymieszałam.
Ciasto przełożyłam - jest dość luźne - do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Foremkę wstawiłam do torby foliowej którą zawiązałam i pozostawiłam do wyrastania na 14 godzin.
Chleb wyrośnie do wysokości foremki, a robię to zazwyczaj na noc.
Rano chleb spryskałam wodą i posypałam nasionami kminku.
Nagrzałam piekarnik do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam bochen przez 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Listopadowa jesień |
2 komentarze
Uwielbiam zapach świeżo pieczonego chleba :) Bardzo fajny przepis, na pewno kiedyś wypróbuję w końcu zrobić własny chleb.
OdpowiedzUsuńOj tak skuś się aby potem cieszyć się smakiem pysznego chleba.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.