Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a można też usmażyć te pachnące chlebki, będą znakomite na śniadanie bo robi się je błyskawicznie albo jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Polecam gorąco.
Aromatyczne chlebki żytnie zakwasowe z patelni.
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu żytniego płynnego
- 4 pełne łyżki mąki żytniej razowej T 2000
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli morskiej
Do miski wlałam zakwas, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i tymianek, sól, wymieszałam.
Na koniec dodałam sodę i ponownie wymieszałam.
Na rozgrzaną patelnię wlałam odrobinę oleju i smażyłam małe chlebki - placki.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor a potem układałam je na ręczniku papierowym aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Szpieguje - sroka |
2 komentarze
Chlebki z patelni, kto by pomyślał :)
OdpowiedzUsuńA jakie są pyszne, kto by pomyślał? warto zrobić.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.