Mięso z indyka, udziec z indyka pieczony z kością, pyszny, soczysty, delikatny, idealny na noworoczny obiad i taki właśnie był.
Polecam na inne okazje również.
Tak upieczone mięso jest znakomite nie tylko do obiadu ale również na kanapki jako wędlina, polecam.
Udziec z indyka pieczony z czosnkiem.
Składniki:
- 1200 - 1500 g mięsa z udźca indyka z kostką
- 300 ml sosu sojowego
- 6 - 8 ząbków czosnku
- 8 - 10 kropli sosu Piri - piri
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka suszonego tymianku cytrynowego
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
Przygotowanie:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Do dużego pojemnika wlałam sos sojowy, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, sos Piri - piri, zioła i kozieradkę, wymieszałam dokładnie.
- Włożyłam mięso do pojemnika i dokładnie natarłam je marynatą.
- Wstawiłam do lodówki na 24 godziny, dobrze jest obrócić kilka razy mięso w marynacie jak mamy czas.
- Po tym czasie wyjęłam mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
- Przełożyłam mięso do naczynia do pieczenia i piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez dwie godziny z przykryciem a potem zdjęłam pokrywę i piekłam jeszcze 30 minut polewając mięso wytopionym sosem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sikorka modraszka |
4 komentarze
Kochana Dorotko! w Nowym Roku 2018 życzę Ci wszystkiego dobrego! Zdrowia przede wszystkim, milości, uśmiechu, radości...
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Łucjo.
UsuńSmacznie przywitałaś Nowy Rok:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDobre mięsko na stole, dziękuję Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.