sobota, 20 stycznia 2018

Sernik z czekoladą i żurawiną

Przepyszny sernik na kruchym cieście.
Delikatny, pyszny, wilgotny, polecam wypróbować.
Ja serniki uwielbiam i piekę ich całe mnóstwo, zapraszam zobaczcie jakie, jest ich ponad setka, coś znajdziecie dla siebie - Serniki.
Teraz kupujemy ser i do pieczenia zapraszam.
Sernik z czekoladą i żurawiną.

Składniki: tortownica 22 cm
Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 70 g miodu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka zmielonych migdałów
Masa serowa:
  • 500 g tłustego dwukrotnie mielonego sera
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 4 jaja
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1/2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść żurawiny

Przygotowanie sernika:
  • Najpierw zrobiłam ciasto kakaowe kruche bo trzeba je schłodzić, można to zrobić dzień wcześniej i włożyć ciasto do lodówki.
  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam sól, miód, żółtka, kakao i zmielone migdały i szybko posiekałam nożem lub siekaczką.
  • Potem szybko zagniotłam zwarte ciasto, podzieliłam je na dwie części.
  • Jedną wylepiłam dno i boki tortownicy i wstawiłam do lodówki na godzinę albo tak jak pisałam wyżej na całą noc.
  • Drugą część zawinęłam w folię spożywczą i też włożyłam do lodówki.
  • Jak ciasto się chłodziło zrobiłam masę serową.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Miękkie masło utarłam z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  • Ciągle ucierając dodawałam po jednym żółtku, ser, kaszę mannę, proszek budyniowy, skórkę oraz sok z cytryny, proszek do pieczenia.
  • Miksowałam aż składniki się dobrze połączyły.
  • Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Połączyłam masę serową z białkami delikatnie mieszając.
  • Czekoladę pokroiłam na kawałeczki i dodałam do masy serowej razem z żurawiną, wymieszałam.
  • Wylałam masę serową na schłodzony spód w tortownicy.
  • Na wierzch starłam na tarce drugą część schłodzonego ciasta tak aby przykrył cały ser.
  • Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Po upieczeniu uchyliłam drzwi piekarnika i pozostawiłam tak sernik do wystygnięcia.
  • Kroiłam gdy już był całkiem zimny.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Wystawa storczyków w Łódzkiej Palmiarni

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.