czwartek, 25 stycznia 2018

Sałatka z marynowanymi kurkami

Ta sałatka powstaje szybko, jest kolorowa, pyszna i szybko znika.
Takie sałatki w moim domu zawsze znikają szybko, są pyszne.
Ja do przyprawienia użyłam majonezu wegańskiego ale tutaj użyjcie jaki lubicie i jadacie.
Zapraszam na pyszną sałatkę.
Sałatka z marynowanymi kurkami.


Składniki:
  • 2 - 3 szklanki odcedzonych z zalewy marynowanych kurek
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1 czerwona cebula
  • 2 - 3 jaja
  • 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 - 5 łyżek majonezu - u mnie wegański z aquafaby
  • sól morska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cukru

Przygotowanie:Ugotowałam jaja na twardo, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w kostkę.
Odcedziłam kurki z zalewy octowej.
Oczyściłam papryki z gniazd nasiennych i pokroiłam w paseczki.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka, sparzyłam na sicie, przelałam zimną woda i osuszyłam.
Do miski wrzuciłam kurki, jaja, paprykę, cebulę, kukurydzę, posiekane zioła, wymieszałam.

Dodałam soli i pieprzu do smaku, dodałam cukier, wymieszałam.
Na koniec dodałam majonez i wymieszałam.
Sałatkę schłodziłam w lodówce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Czubajka gwiaździsta

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.