U mnie na stole często gości, zarówno sos pomidorowy jak i ryż z sosami wszelakimi.
Ten pachnący Orientem sos to uczta dla zmysłów i brzucha.
Polecam gorąco, składników mało a zmysły szaleją.
Ryż z orientalnym sosem pomidorowym.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu basmati
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 biała papryka
- 4 duże pomidory długie lub 1 puszka 400 ml
- 1 łyżeczka curry indyjskiego
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 3 - 4 łyżki posiekanego oregano
- 1 łyżeczka miodu malinowego
Ryż przepłukałam na sicie, wsypałam do garnka, zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i gotowałam 15 minut.
Posiekałam szalotkę i czosnek.
Na patelni rozpuściłam masło i oliwę i podsmażyłam na nich cebulę i czosnek.
Dodałam teraz pokrojoną w kostkę paprykę białą i pokrojone w kosteczkę razem ze skórką pomidory - mogą być z puszki.
Smażyłam 5 minut.
Doprawiłam do smaku miodem malinowym, curry, kuminem i cynamonem, wymieszałam.
Na koniec dodałam ugotowany ryż, wymieszałam.
Posypałam listkami oregano.
Smacznego.
Przepis Przemka.
"Podróże małe i duże"
Lato |
Piękne widoki, cudne kwiaty, raj dla oczu i duszy.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.