Risotto to jedno z moich ulubionych dań, dodaję do niego moje ulubione dodatki a potem zajadam pyszny obiad.
Polecam każdemu aby skosztował.
Użyłam tutaj mrożonych opieniek, one tutaj są ważne ale jeśli obecnie nie macie to użyjcie boczniaków czy pieczarek.
Risotto z opieńkami.
Składniki:
- 150 g małych kapeluszy opieniek - miałam mrożone
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- 100 g ryżu do risotto - miałam arborio
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 100 ml różowego wina
- 500 - 600 ml bulionu grzybowego - miałam bulion z gąski zielonki
- 1 łyżka masła
- 1/3 szklanki startego na tarce sera Pecorino Romano + do posypania
Najpierw zrobiłam grzyby czyli cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle aż się zeszkliła.
Teraz dodałam odrobinę soli i kapelusze opieniek i smażyłam jakieś 8 minut.
Zabrałam się teraz za risotto czyli posiekałam czosnek i szalotkę.
Starłam ser na drobnych oczkach, podgrzałam bulion aby był gorący.
Na patelni podsmażyłam czosnek i szalotkę, dodałam suchy ryż i smażyłam aż ziarenka stały się szkliste.
Na patelnię wlałam teraz wino, smażyłam aż całe zostało wchłonięte przez ziarenka ryżu.
A teraz cała zabawa się rozpoczyna czyli mieszamy cały czas zawartość patelni, bulion utrzymujemy w stanie wrzenia aby wlewając go nie obniżać temperatury na patelni, nie oddalamy się od patelni.
Na patelnię wlałam pierwszą chochlę bulionu i mieszałam aż ryż cały wchłonął i tak chochla po chochli.
Sprawdzajcie czy ryż jest już dobry, próbując, powinien być al'dente po około 20 minutach mieszania.
Wtedy zdjęłam go z ognia, dodałam starty ser, wymieszałam, dodałam łyżkę masła, wymieszałam i usmażone grzyby, teraz już delikatnie połączyłam je z ryżem.
Wyłożyłam na talerz, posypałam startym serem.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Purchawki |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.