Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser.
Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy.
Polecam gorąco.
Racuchy drożdżowe z jabłkami.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajo
- 2 jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder trzcinowy do posypania
Mąkę przesiałam do miski i wymieszałam z solą.
Pośrodku zrobiłam wgłębienie, wkruszyłam świeże drożdże, posypałam cukrem, polałam 1/2 szklanki letniego mleka i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jeśli macie drożdże suche to wystarczy je wymieszać z mąką.
Po 15 minutach dodałam resztę składników czyli resztę mleka, jajo i wyrobiłam ciasto, które pod przykryciem odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je w kostkę, wymieszałam z wyrośniętym ciastem które opadnie ale to nic nie szkodzi, podczas smażenia urośnie ponownie.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką maczaną w gorącym oleju porcje ciasta.
Smażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączałam je potem na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Chełmnie |
2 komentarze
Wyglądają wspaniale, dla nas to wspomnienie z dzieciństwa :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDla mnie też, babcia takie bądź podobne smażyła i pachniało w całym domu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.