niedziela, 14 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

A tak przy niedzieli warto było usmażyć te pyszne, drożdżowe racuchy.
Mięciutkie, pulchniutkie, idealne na deser.
Warto zarobić ciasto, poczekać trochę aby podrosło a potem smażyć te pyszne racuchy.
Polecam gorąco.
Racuchy drożdżowe z jabłkami.


              Składniki:

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 30 g świeżych drożdży lub 15 g suchych
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajo
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder trzcinowy do posypania

Mąkę przesiałam do miski i wymieszałam z solą.
Pośrodku zrobiłam wgłębienie, wkruszyłam świeże drożdże, posypałam cukrem, polałam 1/2 szklanki letniego mleka i pozostawiłam na 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Jeśli macie drożdże suche to wystarczy je wymieszać z mąką.
Po 15 minutach dodałam resztę składników czyli resztę mleka, jajo i wyrobiłam ciasto, które pod przykryciem odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je w kostkę, wymieszałam z wyrośniętym ciastem które opadnie ale to nic nie szkodzi, podczas smażenia urośnie ponownie.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam łyżką maczaną w gorącym oleju porcje ciasta.
Smażyłam je ze wszystkich stron na złoty kolor.
Osączałam je potem na ręczniku papierowym i posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
                                         "Podróże małe i duże"
Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Chełmnie

2 komentarze

  1. Wyglądają wspaniale, dla nas to wspomnienie z dzieciństwa :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też, babcia takie bądź podobne smażyła i pachniało w całym domu.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.