Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania.
Pomidorowa z zieloną soczewicą.
- 1000 g długich pomidorów lub 1000 ml passaty pomidorowej
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 600 ml wody
- sól morska
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka pasty lubczykowej
- 150 ml śmietanki 36 %
- natka pietruszki do posypania
Przygotowanie zupy:
- Pomidory umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki i pokrojone pomidory, dodałam bulion i gotowałam 15 minut.
- Potem zmiksowałam zupę na krem, zaprawiłam śmietaną i doprawiłam solą i pierzem do smaku.
- Na koniec dodałam miód i pastę lubczykową.
- Soczewicę zalałam wodą i lekko osoliłam, gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
- Ugotowaną soczewicę włożyłam do zupy.
- Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Chełmnie |
2 komentarze
Pomidorowa u nas często gości na stole ale nigdy nie było z soczewicą:)))może trzeba spróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWarto popróbować z soczewicą, jest bardziej pożywna i rozgrzewa brzuchy.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.