Można dodatkowo pokusić się i zrobić zakwas orkiszowy ale dziś na obecną chwilę pieczemy na zakwasie pszennym.
Orkiszowy chleb na pszennym zakwasie z prażoną cebulką.
Składniki: foremka 26 x 12 cm
- 450 g zakwasu pszennego czynnego
- 250 g wody
- 12 g soli
- 400 g bio mąki orkiszowej T 1850
- 2 łyżki pestek słonecznika + do posypania
- 2 łyżki prażonej cebulki
Do miski wlałam zakwas, dodałam wodę i sól i dokładnie wymieszałam.
Teraz wsypałam mąkę i słonecznik oraz cebulkę prażoną i dokładnie wymieszałam.
Foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do niej wymieszane ciasto.
Wyrównałam wierzch łyżką umaczaną w wodzie, posypałam pestkami słonecznika.
Foremkę włożyłam do torby foliowej, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 14 godzin - ja zostawiłam chleb do wyrośnięcia na noc.
Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Palmiarnia Łódź - kaktusy |
4 komentarze
mniam, jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńUwielbiam takie cebulowe pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, to prawda.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.