Dosłownie tłumaczenie orecchiette znaczy "małe uszy".
Tutaj pasują znakomicie i super współpracują z owocami morza i boczniakami, polecam gorąco.
Danie szybkie, pyszne i zdrowe.
Orecchiette z owocami morza i boczniakami.
Składniki:
- 250 g makaronu orecchiette
- 250 g boczniaków
- 1 duża szalotka
- 200 g grillowanych owoców morza
- 1 zielona papryka
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz czarny
- natka pietruszki do posypania
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Boczniaki oczyściłam i pokroiłam wzdłuż blaszek na paski.
Paprykę po oczyszczeniu pokroiłam w paski a szalotkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam cebulę i paprykę, teraz dodałam pokrojone boczniaki i zostawiłam je do momentu aż się zrumieniły, nie mieszajcie, bo puszczą sok a nie jest to wskazane.
Na koniec dodałam osączone z zalewy owoce morza, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Wymieszałam wszystko z makaronem i przełożyłam na talerze, posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Jesienią w Bełdowie |
2 komentarze
O matko!!!!jakie wytworności:)))na pewno przepyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, polecam Reniu do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.