Czy taka jest Wasza taktyka w kuchni, nie marnować jedzenia?
To jest znakomity pomysł na, nie wyrzucanie jedzenia, ja tego nie robię a jak jest u Was, zwłaszcza teraz po świętach wszelakich?
Danie z makaronu powstało pod wpływem chwili i wyszło znakomite.
Makaron zasmażany z jajem.
Składniki:
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g ugotowanego makaronu - ja miałam bavette
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 3 dymki ze szczypiorem
- 3 duże jaja
- parmezan do posypania
Posiekałam cebulę i dymkę razem ze szczypiorem, posiekałam też czosnek.
Paprykę pokroiłam w kosteczkę a makaron pocięłam na mniejsze kawałki.
Bavette to długi makaron i trochę by się ciągnął a pocięty na kawałki jest ok.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło, podsmażyłam na nich cebulę i czosnek.
Potem dodałam paprykę i smażyłam 2 minuty.
na patelnię włożyłam teraz makaron, doprawiłam solą i pieprzem, dodałam sos sojowy i ostrygowy, podgrzewałam jeszcze 3 minuty.
Teraz dodałam dymkę i szczypiorek a także roztrzepane jaja.
Mieszałam aby jaja się ścięły.
Posypałam szczypiorkiem i startym parmezanem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Grudziądz |
2 komentarze
Znamy i lubimy, super :)
OdpowiedzUsuńPyszne? prawda? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.