środa, 24 stycznia 2018

Majonez wegański z aquafaby

Aquafaba to inaczej woda z ciecierzycy.
Jest ona takim wynalazkiem że ubija się na sztywno tak jak białko a także idealnie ubija się na majonez.
Majonez tak ubity jest gęsty, znacznie zdrowszy od tradycyjnego i dlatego mimo iż nie jestem weganką ten majonez znacznie bardziej mi odpowiada.
Klika minut miksowania i majonez gotowy.
Potrzebne będą tylko odpowiednie składniki, które zakupicie w sklepach ze zdrową żywnością, lub w sklepie Vegepack.
Przepis znalazłam u Marty Dymek.
Majonez z aquafaby - wody z ciecierzycy.

Składniki: 2 słoiczki 200 ml
  • 1/2 szklanki aquafaby - 125 ml
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 3/4 łyżeczki musztardy - ulubionej
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak lub ostatecznie zwykłej
  • 1/4 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
  • 11/4 - 2 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie majonezu:
  • Do wysokiego naczynia wlałam schłodzoną w lodówce aquafabę, dodałam płatki drożdżowe, ocet, musztardę, sól i blendowałam 2 - 3 minuty aż składniki dobrze się spieniły.
  • Teraz do pojemnika wlałam na początek 1 i 1/4 szklanki oleju, strużką, od razu i miksowałam aż majonez nabrał gęstości.
  • Jeśli jest za rzadki dodałam jeszcze oleju i miksowałam do oczekiwanej gęstości.
  • Wysokie naczynie podczas miksowania jest bardzo ważne, tak pisze Marta a ja jej wierzę gdyż w miseczce lub płaskim naczyniu aquafaba ubija się 3 razy dłużej.
  • Majonez przelałam do słoiczków i wstawiłam do lodówki.
  • W lodówce gęstnieje, może postać około 10 dni.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czubajka gwiaździsta
Jest tak samo jadalna jak czubajka kania i tak samo pyszna, nie obawiajcie się zatem że się strujecie.
Chyba że nie znacie czubajek, wtedy zostawcie je w lesie.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.