Osoby które muszą więcej jadać mogą je potraktować jako przystawkę.
Są przepyszne z kremowym wnętrzem, idealne.
Bakłażanowe krokieciki.
Składniki: 4 porcje
- 3 bakłażany
- 2 jaja
- 100 g bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej
- 50 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 50 g sera feta
- 50 g sera żółtego
- 1/4 pęczka pietruszki
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- Bakłażany umyłam, osuszyłam i pokroiłam wzdłuż na plastry 5 mm grubości.
- Każdy plaster posmarowałam olejem i grillowałam z obu stron.
- Masło rozgrzałam na patelni, dodałam 2 łyżki mąki, zasmażyłam i wlałam mleko.
- Intensywnie mieszając doprowadziłam do wrzenia.
- Teraz dodałam pokruszoną fetę, straty ser żółty, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
- Wsypałam natkę pietruszki i ponownie wymieszałam.
- Na każdy plaster bakłażana nałożyłam farsz, równo po całości i każdego zwinęłam w rulon.
- Każdy krokiecik maczałam w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej.
- Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor.
- Podałam z jogurtem naturalnym.
Przepis kuchni bałkańskiej.
"Podróże małe i duże"
Borowik szlachetny |
6 komentarze
Muszą być pyszne, bardzo lubimy takie dania :) Za prawdziwkami tęsknimy, ten wygląda jak rasowy grzyb, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJa też kocham prawdziwki a za latem i pachnącymi warzywami kto nie tęskni. Pozdrawiam.
UsuńCiekawy blog. Będę go częściej odwiedzała. :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak miło Ewo, zapraszam zatem do buszowania po naszym blogu.
UsuńNigdy nie próbowałam a wygladają tak smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam Reniu do wypróbowania, są na prawdę mega pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.