Może idealnie służyć za śniadanie czy obiad, zależy to od waszych preferencji.
Kasza jaglana zaspokoi głód i odchudzi, takie jej zadanie a jabłka zaspokoją zapotrzebowanie na błonnik.
Polecam serdecznie.
Kasza jaglana zapiekana z jabłkiem i cynamonem.
Składniki: forma okrągła 22 cm
- 120 g suchej kaszy jaglanej - ok. 1/2 szklanki
- 500 ml mleka krowiego bądź roślinnego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1000 g jabłek - miałam szarą renetę
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki masła
Suchą kaszę jaglaną wsypałam na sito i płukałam pod bieżącą ciepłą wodą jakieś 3 minuty.
Potem wsypałam kaszę do garnka, wlałam mleko i gotowałam na maleńkim ogniu przez 15 minut a potem pozostawiłam jeszcze pod przykryciem 5 minut.
Dodałam teraz do kaszy cukier waniliowy, wymieszałam.
Jabłka obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę masła i smażyłam na nim jabłka, dodałam cukier i 1 łyżeczkę cynamonu.
Smażyłam jabłka 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarowałam olejem i wyłożyłam do niego połowę kaszy, na nią uprażone jabłka i na wierzch reszta kaszy.
Wyrównałam wierzch, posypałam resztą cynamonu i posypałam wiórkami masła.
Nakryłam naczynie folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 25 minut.
Można podać ze śmietaną czy jogurtem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Kolorowy las w Bełdowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.