Wykorzystałam ją tutaj do zrobienia kąsków rybnych a dodatek ryżu nadaje jej charakteru.
Jeśli tylko uda się Wam zakupić widlaka, zróbcie takie oto danie, jeśli jednak nie, wykorzystajcie mięso dorsza.
Kąski z widlaka białego z kurkumowym ryżem.
Składniki:
- 2 filety z widlaka białego lub innej białej ryby ok. 500 g
- przyprawa do ryby
- jajo
- mąka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- 1 szklanka ryżu sypkiego
- 1 i 1/2 szklanki wody
- sól morska
- 1 łyżeczka kurkumy
Rybę umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Kąski posoliłam, oprószyłam przyprawą do ryb.
Każdy kawałek najpierw maczałam w mące, potem w roztrzepanym jaju i na koniec obtaczałam w bułce tartej.
Smażyłam rybę w rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron.
Ryż wsypałam do garnka, zalałam wodą, dodałam szczyptę soli i kurkumę i gotowałam 15 minut.
Podałam rybę z ryżem i pomidorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Uroki lasu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.