Dziś taki a'la bigos, mix kapuściany czyli kapusta włoska i kiszona a do niej suszone grzyby i śliwki.
W rezultacie wyszło pyszne danie.
Zapraszam na noworoczny bigos.
Kapusta z grzybami i śliwką suszoną.
Składniki:
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 500 g kapusty kiszonej z marchewką
- 300 ml bulionu z ośmiornicy lub warzywnego
- 60 g suszonych podgrzybków
- sól morska
- pieprz czarny
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 60 g suszonych śliwek - niewędzonych
- 2 łyżki kocanki włoskiej
- 1 łyżka kozieradki mielonej
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 - 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
Posiekałam drobno kapustę włoską, posiekałam także kiszoną, włożyłam do garnka.
Dodałam do garnka bulion z ośmiornicy bo taki miałam ale równie dobrze może być warzywny.
Gotowałam około 30 minut po czym dodałam ziele kocanki, kozieradkę, sos ostrygowy, pokruszone kapelusze grzybów, kulki ziela angielskiego, liście laurowe oraz suszone śliwki, wlałam wino i dusiłam około godziny, dolałam oliwę.
Na drugi dzień ponownie dusiłam około godziny, aby była jeszcze smaczniejsza.
Doprawiłam do smaku solą, jeśli trzeba i pieprzem.
Podałam z pieczywem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia |
2 komentarze
U nas gotujemy taką na wigilijny stół i bardzo mi smakuje a potem jakoś zapominam:))))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCzasami tak bywa, gotujemy na wigilijny stół a potem choć pyszna to nie gotujemy aż do kolejnej wigilii a szkoda. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.