W środowisku naturalnym rosną na pniach drzew, najczęściej buków stąd też ich nazwa, grzyby bukowe.
Mają właściwości lecznicze ale tylko po ugotowaniu.
Są w dwóch kolorach brązowe i białe.
Jajecznica z tymi grzybami to niebo w gębie.
Grzyby mają bowiem orzechowy smak i dzięki temu jajecznica jest jeszcze pyszniejsza, polecam.
Jajecznica z grzybami Shimeji.
- 7 jaj
- 150 g białych Shimeji
- 1 różowa cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- koperek do posypania
- Grzyby rozdzieliłam na poszczególne egzemplarze bo rosną w kępkach i tak też są sprzedawane.
- Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
- Jaja wbiłam do miski i wymieszałam je z solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzałam olej i masło, smażyłam cebulę i grzyby 5 minut.
- Potem dodałam jaja i smażyłam do wysmażenia na sucho.
- Posypałam koperkiem.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zranione zębem czasu - Park Źródliska w Łodzi |
2 komentarze
smakowita propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.