Zapraszam na deser marzeń, jest w nim wszystko co jest pyszne i warto go sobie czasami zrobić, polecam.
Nie zjecie tego dużo bo jest mega słodkie ale dodaje "kopa" i energii na długie godziny.
Deser marzeń czyli jaglana kutia.
Składniki:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 250 g wody
- 100 g mielonego maku
- 200 ml mleka
- 5 czubatych łyżek miodu
- 2 łyżki rodzynków sułtanek
- 2 łyżki suszonej miechunki
- 2 - 3 łyżki suszonych wiśni
- 3 łyżki złotych rodzynków
- garść nerkowców
- 6 owoców figi hiszpańskiej obsypanych mąką ryżową
- 10 suszonych śliwek wędzonych
- 2 - 3 łyżki suszonej żurawiny
- 2 - 3 łyżki suszonych kawałków orzecha kokosowego
- 2 - 3 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze
- 2 - 3 łyżki skórki limonkowej w cukrze
- 50 ml Amaretto
- 1 łyżka zapachu Migdał z Maroka
- 10 suszonych daktyli
- garść orzechów arachidowych niesolonych
- garść orzechów laskowych
- Kaszę jaglaną przelałam na sicie wrzącą wodą a potem jeszcze chwilę przepłukiwałam gorącą wodą z kranu.
- Wsypałam do garnka, zalałam szklanką wrzącej wody i gotowałam do miękkości na maleńkim ogniu przez 20 minut.
- Mak zalałam mlekiem i gotowałam chwilę aż mak wchłonął całe mleko.
- Do dużej miski wsypałam kaszę, mak z mlekiem, dodałam pozostałe składniki, jedne w całości, inne rozdrobnione, wymieszałam dokładnie i wstawiłam do lodówki do całkowitego schłodzenia.
- Podawałam w małych pucharkach.
Smacznego.
Inspiracje.
"Podróże małe i duże"
Sikorka modraszka |
5 komentarze
Chętnie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńPolecam.
UsuńZrobiłam i podlinkowałam🙂
UsuńWygląda obłędnie, muszę spróbować zrobić z mlekiem kokosowym. :)
OdpowiedzUsuńŻeby tylko za rzadkie Ci nie wyszło, chyba że mak i kasze ugotujesz na mleczku kokosowym.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.