Takie pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze.
Zachęcam do pieczenia, idealnie nadają się do czerwonego barszczu np. na wigilię ale nie tylko, zawsze smakują obłędnie.
Pieczone pierogi z grzybami.
Składniki:
- 200 g tłustego twarogu
- 7 łyżek mleka
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 6 łyżeczek oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej T 650
- 20 g świeżych drożdży
- 1 cebula
- 500 g pieczarek
- pęczek natki pietruszki
- 50 g bułki tartej
- sól morska
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Twaróg utarłam z mlekiem i olejem.
- Dodałam sól, cukier, jajo i przesianą przez sito mąkę, wkruszyłam drożdże.
- Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Pieczarki i cebulę drobniutko posiekałam i podsmażyłam na rozgrzanej łyżce oleju..
- Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i dodałam posiekaną natkę pietruszki, wymieszałam, wystudziłam.
- Na koniec dodałam bułkę tartą i żółtko, wymieszałam.
- Wyrośnięte ciasto - musi podwoić swoją objętość - zagniotłam ponownie na blacie.
- Rozwałkowałam ciasto na cienki placek, wykrawałam z ciasta krążki średnicy 10 cm.
- Na każdy krążek nakładałam porcję farszu i zlepiałam dokładnie brzegi, tworząc falbankę.
- Pierogi układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy miedzy nimi bo urosną.
- Blachę z ulepionymi pierogami odstawiłam do wyrośnięcia na 10 minut.
- Piekłam pierogi w piekarniku nagrzanym do 175 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 30 minut lub gdy się ładnie zrumienią.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka |
4 komentarze
pyszności!
OdpowiedzUsuńDzięki Zuza.
UsuńIdealne nie tylko na obiad, ale także nawet jako przekąska. Fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Paulino, dokładnie. Dziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.