Dorada to niedoceniana ryba a jakże pyszna i zdrowa, warto ją zajadać, ma delikatny smak i soczyste mięso.
Do ryby przepyszna sałatka z ziemniaków, polecam gorąco.
Przepis na danie pochodzi z kuchni czarnogórskiej.
Dorada z grilla z sałatką z ziemniaków i szpinaku.
Składniki:
- 2 dorady
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 4 średnie ziemniaki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 1 cebula
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 6 pomidorków koktajlowych
- garść posiekanej natki pietruszki
- 12 oliwek Kalamon
Ryby umyłam i osuszyłam.
Cebulę pokroiłam w piórka, umyłam i osuszyłam szpinak, ziemniaki umyłam i ugotowałam w mundurkach, ostudziłam i obrałam.
Do brzucha dorady włożyłam plasterki cytryny, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku, docisnęłam aby farsz nie wyleciał.
Z wierzchu skropiłam ryby oliwą i posoliłam.
Ryby ułożyłam na grillowej płycie i piekłam z każdej strony po 5 - 8 minut.
Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę, posiekałam czosnek.
Do miski włożyłam ziemniaki, cebulę, czosnek, listki szpinaku, pokrojone na połówki pomidorki.
Zalałam sałatkę oliwą - 50 ml - skropiłam octem jabłkowym i posypałam natką pietruszki i pokrojonymi na połówki oliwkami.
Wymieszałam i podałam z grillowaną rybą.
Smacznego.
Przepis kuchni czarnogórskiej.
"Podróże małe i duże"
Piękno w naturze - tutaj na śniadaniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.