Użyłam tutaj mrożonych jagód które wcześniej rozmroziłam w lodówce.
Bardzo wilgotne i mega pyszne ciasto, idealne do kawy czy herbaty.
Jest pyszne o każdej porze dnia i nocy.
Smakuje cukrzykom, kobietom w stanie błogosławionym i na diecie wątrobowej, jest idealne dla wszystkich, polecam.
Ciasto czekoladowe z cukinią.
Składniki:
forma keksowa 30 x 11 cm
- 500 ml startej na tarce cukinii ze skórką
- 2 jaja
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 ml ksylitolu lub cukru trzcinowego
- 400 ml mąki pszennej T 650
- 4 czubate łyżki kakao
- 100 ml posiekanej gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kardamonu
- szczypta soli
- 200 ml jagód - miałam mrożone
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki zmielonego ksylitolu lub cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto podane są w ml a nie w gramach.
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Cukinię umyłam, osuszyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię włożyłam do durszlaka i pozostawiłam na 30 minut aby sok ociekł, lekko dociskałam od czasu do czasu.
- W misce wymieszałam mąkę, kakao, sól i kardamon.
- Jaja lekko ubiłam z ksylitolem, wanilią i olejem, dodałam cukinię, wymieszałam.
- Do składników mokrych wsypałam suche na dwa razy, wymieszałam łopatką.
- Na sam koniec dodałam posiekaną czekoladę i jagody, delikatnie wymieszałam.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę czekoladową.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
- Sok z cytryny utarłam w moździerzu razem z pyłem ksylitolu na lśniący lukier.
- Polałam wierzch ostudzonego ciasta.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka |
8 komentarze
ale jagódki pięknie się ułożyły :) mniam!
OdpowiedzUsuńFajnie, to prawda, myślałam że rozmrożone mogą opaść a tu pięknie się rozeszły.
UsuńDomyślam się, że ciasto jest pyszne, wilgotne.
OdpowiedzUsuńRobię muffinki z cukinią i są przepyszne.
Pozdrawiam:)
Tak jest bardzo wilgotne i przepyszne, polecam gorąco Łucjo.
UsuńMuszę mojej córce pokazać ten przepis ona uwielbia takie ciasta i chętnie robi:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńNiech piecze, będzie Wam smakowało Reniu, potem zdjęcie zrób i przyślij do mnie, będzie mi bardzo miło.
UsuńTyle mam przepisów do zrobienia, że szok! Chleb cukiniowy też się w tej liście znalazł ale jak na razie pochłonęły mnie znowu chleby 😊 Całuje w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńJak miło Gocha, Tobie również najlepszego w Nowym Roku.<oja lista tez jest nieskończona ale powolutku zdejmuję z niej po jednym przepisie ha ha.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.