Najlepszy jest z masłem rzecz jasna ale z innymi dodatkami będzie super.
Polecam zatem i pieczmy swoje własne pieczywo.
Chleb pszenny graham na zakwasie żytnim.
Składniki: 2 keksówki 26 x 12 cm
- 630 g zakwasu żytniego czynnego
- 600 g wody źródlanej lub filtrowanej
- 20 g soli
- 300 g mąki pszennej graham T 1850
- 500 g mąki pszennej T 650
- 100 g pestek słonecznika
Do miski wlałam zakwas, dodałam sól i wodę i wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i pestki słonecznika.
Wymieszałam całość dokładnie i przełożyłam ciasto do dwóch foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
Foremki włożyłam do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym do wyrastania na 3 - 4 godziny.
Chleby wyrosną do wysokości foremek.
Po tym czasie piekłam chlebki w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 - 45 minut.
Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Wspomnienie listopadowego lasu |
2 komentarze
I znów pyszny chlebuś:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie że wszystkie domowe chleby są pyszne. Popróbuj Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.