środa, 31 stycznia 2018

Brytyjski omlet śniadaniowy

Znalazłam ten przepis gdzieś w starej gazecie, a że mam sporo starych kartek kulinarnych ze starych gazet to nawet nie wiem z jakiej to gazety.
Tak czy siak omlet jest pyszny, użyłam do niego fioletowej kapusty pekińskiej.
Na śniadanie będzie znakomitym rozwiązaniem.
Omlet po brytyjsku.


Składniki:
  • 300 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • 300 g kapusty pekińskiej - miałam fioletową
  • 1 duża szalotka
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 2 jaja
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:
  • Ziemniaki obrałam, ugotowałam i utłukłam.
  • Kapustę drobno poszatkowałam, sparzyłam na sicie.
  • Cebulę obrałam i posiekałam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
  • Do miski włożyłam utłuczone ziemniaki, sparzoną kapustę i podsmażoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, wyłożyłam ziemniaki z kapustą, wyrównałam wierzch - uklepałam.
  • Smażyłam aż pod spodem utworzyła się chrupiąca skórka, wtedy zsunęłam omlet na talerz i ponownie umieściłam go na patelni chrupiącą skórką do góry.
  • Dosmażałam tak aby i na dole była chrupiąca skórka.
  • Na drugiej patelni usmażyłam jaja sadzone na maśle.
  • Podałam omlet z jajami sadzonymi.
Smacznego.
Przepis kuchni brytyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las w Bełdowie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.