Tak czy siak omlet jest pyszny, użyłam do niego fioletowej kapusty pekińskiej.
Na śniadanie będzie znakomitym rozwiązaniem.
Omlet po brytyjsku.
Składniki:
- 300 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 300 g kapusty pekińskiej - miałam fioletową
- 1 duża szalotka
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz cytrynowy
- 2 jaja
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrałam, ugotowałam i utłukłam.
- Kapustę drobno poszatkowałam, sparzyłam na sicie.
- Cebulę obrałam i posiekałam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
- Do miski włożyłam utłuczone ziemniaki, sparzoną kapustę i podsmażoną cebulkę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju, wyłożyłam ziemniaki z kapustą, wyrównałam wierzch - uklepałam.
- Smażyłam aż pod spodem utworzyła się chrupiąca skórka, wtedy zsunęłam omlet na talerz i ponownie umieściłam go na patelni chrupiącą skórką do góry.
- Dosmażałam tak aby i na dole była chrupiąca skórka.
- Na drugiej patelni usmażyłam jaja sadzone na maśle.
- Podałam omlet z jajami sadzonymi.
Przepis kuchni brytyjskiej.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las w Bełdowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.