piątek, 12 stycznia 2018

Baleron długodojrzewajacy

Baleron zrobiłam na święta i cieszył smakiem wszystkich domowników.
Polecam go przez cały rok bo to wyśmienita wędlina do kanapek, do jajecznicy, czy żeby ją zajadać bez niczego, no może z musztardą czy chrzanem.
Roboty przy nim mało a efekt przepyszny, kupcie tylko dobrej jakości mięso.
Baleron dojrzewający.


Składniki:
  • ok. 1500 g karczku wieprzowego bez kości
  • cukier
  • sól morska
  • przyprawa chili con carne - chili, papryka, kmin rzymski, czosnek, oregano, pieprz czarny, pieprz cayenne

Przygotowanie:
  • Mięso umyłam i osuszyłam.
  • Włożyłam do dużego pojemnika i obsypałam cukrem, dokładnie.
  • Ma być tyle cukru aby pokryło całe mięso.
  • Pojemnik wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
  • Mięso ma teraz twardą skórę i zamknięte pory.
  • Po tym czasie umyłam mięso pod wodą, osuszyłam i ponownie umieściłam w pojemniku.
  • Teraz zasypałam mięso solą tak jak wcześniej cukrem.
  • Wstawiłam do lodówki na kolejne 24 godziny.
  • Po tym czasie mięso ponownie umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawą chili con carne, dokładnie miejsce przy miejscu.

  • Kulkę mięsa włożyłam teraz do skarpetki z lycry, zawiązałam i powiesiłam pod sufitem w przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
  • Tak wisieć ma 7 - 10 dni a potem zajadamy.
  • Mój wisiał 15 dni, po czym cieniutko go pokroiłam i zajadaliśmy.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Kinematografii w Łodzi
Gadżety z filmu "King Size".

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger