Polecam go przez cały rok bo to wyśmienita wędlina do kanapek, do jajecznicy, czy żeby ją zajadać bez niczego, no może z musztardą czy chrzanem.
Roboty przy nim mało a efekt przepyszny, kupcie tylko dobrej jakości mięso.
Baleron dojrzewający.
Składniki:
- ok. 1500 g karczku wieprzowego bez kości
- cukier
- sól morska
- przyprawa chili con carne - chili, papryka, kmin rzymski, czosnek, oregano, pieprz czarny, pieprz cayenne
Przygotowanie:
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Włożyłam do dużego pojemnika i obsypałam cukrem, dokładnie.
- Ma być tyle cukru aby pokryło całe mięso.
- Pojemnik wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
- Mięso ma teraz twardą skórę i zamknięte pory.
- Po tym czasie umyłam mięso pod wodą, osuszyłam i ponownie umieściłam w pojemniku.
- Teraz zasypałam mięso solą tak jak wcześniej cukrem.
- Wstawiłam do lodówki na kolejne 24 godziny.
- Po tym czasie mięso ponownie umyłam, osuszyłam i natarłam przyprawą chili con carne, dokładnie miejsce przy miejscu.
- Kulkę mięsa włożyłam teraz do skarpetki z lycry, zawiązałam i powiesiłam pod sufitem w przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej.
- Tak wisieć ma 7 - 10 dni a potem zajadamy.
- Mój wisiał 15 dni, po czym cieniutko go pokroiłam i zajadaliśmy.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Kinematografii w Łodzi |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.