Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku.
To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie.
Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić" - można też wysuszyć i podzielić się z przyjaciółmi albo usmażyć z nadmiaru placki.
Te są według pomysłu Doroty ale mam w zanadrzu jeszcze wymyślone przeze mnie więc spodziewajcie się przepisu wkrótce.
Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną.
- 2 szklanki zakwasu żytniego gęstości kwaśnej śmietany prosto z lodówki
- 1 duże jajo
- 60 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- kilka łyżek mąki żytniej - w zależności od gęstości zakwasu - ja dałam 4 pełne łyżki
- 2 pomidory
- 1 dymka ze szczypiorem
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
Przygotowanie placków:
- Do miski wlałam zakwas, dodałam jajo, rozpuszczone masło, cukier, sodę, wymieszałam dokładnie.
- Teraz dodawałam mąkę, dodawanie mąki uzależnione jest od gęstości - hydracji - zakwasu, jeśli jest gęsty dodać należy mniej mąki i odwrotnie.
- Ostatecznie ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
- Nakładałam ciasto na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
- Pomidory pokroiłam w cząstki, dodałam posiekany szczypior i dymkę, posoliłam, dodałam pieprzu i gęstej śmietany, wymieszałam.
- Podałam placki z pomidorami w śmietanie.
- Niebo w gębie.
Przepis Moje Wypieki.
"Podróże małe i duże"
Tajemnica |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.