Dzielę się przepisem aby i na Waszym stole zagościła.
Aromatyczna, połączenie dyniowego kremu i pomidorówki, polecam.
Dodatek fasolki tylko podkręca smak, dodajcie świeżą bądź mrożoną.
Dyniowo - pomidorowa zupa.
Składniki:
- 500 g obranej dyni piżmowej
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 1 nieduża pietruszka
- 1 mały seler
- 1 średnia marchew
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki curry indyjskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta cukru
- 600 ml wody
- 1/2 łyżeczki przyprawy bosforskiej
- sól morska do smaku
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie zupy:
- Marchew, pietruszkę, selera umyłam, obrałam, starłam na tarce o dużych oczkach.
- Dynię obrałam ze skóry i również starłam na tarce o grubych oczkach.
- W dużym garnku podsmażyłam na rozgrzanym oleju warzywa, dodałam przekrojone na połówki pomidory wraz ze skórką.
- Smażyłam dopóki się nie rozpróżyły.
- Dodałam teraz wszystkie przyprawy, smażyłam jeszcze minutę.
- Całość zalałam wodą, dodałam sól i gotowałam 15 minut.
- Zmiksowałam warzywa na gęstą zupę krem.
- Doprawiłam jeszcze jeśli trzeba.
- Fasolkę ugotowałam i podałam do zupy.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sztutowo |
Takie widoki zastaliśmy.
Dla mnie morze jest piękne o każdej porze roku.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.