Trochę czasu spędzi w lodówce a potem uwieszony pod sufitem dojrzeje w tydzień.
Zachęcam do wypróbowania.
Schab długodojrzewający suszony.
Składniki:
- 1500 g schabu bez kości
- dużo cukru
- dużo soli
- dużo wędzonej papryki
- dużo mieszanki przypraw egzotycznych w składzie: fenkuł, kmin rzymski, kozieradka, gorczyca, chili
- pończocha lub podkolanówka ze streczu
- sznureczek
- Mięso umyłam i osuszyłam.
- Na talerz wsypałam cukier i dokładnie - lekko przyciskając do mięsa - panierowałam mięso w cukrze.
- Włożyłam do pojemnika z przykrywką i zostawiłam w lodówce na 24 godziny.
- Następnie mięso wyjęłam, umyłam pod zimną wodą - i tu zauważycie że mięso stało się twarde, zwarte i jędrne.
- Mięso osuszyłam i tak jak z cukrem postąpiłam z solą.
- Natarłam mięso dokładnie solą.
- Odstawiłam w pojemniku na 24 godziny do lodówki.
- Po 24 godzinach mięso umyłam i osuszyłam.
- Mięso natarłam mieszanką egzotyczną i papryką wędzoną.
- Teraz mięso włożyłam do podkolanówki ze streczu, zawiązałam, zrobiłam pętelkę ze sznurka i powiesiłam pod sufitem.
5 komentarze
Chętnie skorzystam z przepisu:))wygląda bardzo smacznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPolecam Reniu, polecam gorąco.
UsuńPychotka.
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis od Ciebie.
Pozdrawiam:)
Ciesze się Łucjo że go wykorzystujesz.
UsuńDziękuję, polecam do spróbowania.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.