Szybciutko się robi więc nie będzie problemu aby gości poczęstować pysznymi serniczkami.
Polecam gorąco, ja podałam z syropem z daktyli ale tutaj pełna dowolność, idealnie będą wyglądały z kleksem bitej śmietany.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Placuszki - serniczki czekoladowe z syropem z daktyli.
Składniki:
- 250 g serka ricotta
- 40 g proszku budyniowego czekoladowego bez cukru
- 1 - 1 1/2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej T 650
- 1 płaska łyżka kakao
- olej do smażenia
- syrop daktylowy do podania
- cukier puder trzcinowy do posypania
Przygotowanie serniczków:
- Do miski włożyłam serek, wymieszałam z proszkiem budyniowym, dodałam kakao, cukier i ponownie dokładnie wymieszałam.
- Teraz wsypałam mąkę i dokładnie wmieszałam ją w ciasto.
- Dwoma łyżkami nakładałam na rozgrzany olej porcje ciasta i smażyłam po 2 minuty z każdej strony.
- Potem osączałam je na ręczniku papierowym.
- Przestudzone posypałam cukrem pudrem i polałam syropem daktylowym.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Chełmno |
Chełmno odwiedziłam we wrześniu.
2 komentarze
Super przepis, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPolecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.