Wilgotne, mięsiste i mega pyszne.
Idealne z sosem koperkowo - śmietanowym.
Mój obiad często tak wygląda a jak Wasze obiady? są podobne czy zupełnie inne?
Placki z kalafiora.
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1 cebula
- kulka mozzarelli - 250 g
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- olej do smażenia
- 100 ml kwaśnej śmietany 10%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól do smaku
Kalafiora podzieliłam na różyczki i ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie.
Potem odcedziłam go i widelcem rozgniotłam jeszcze drobniej ale nie na pure, mają być kawałki.
Cebulę posiekałam i podsmażyłam na patelni, przełożyłam do miski.
Teraz do cebuli włożyłam kalafiora, dodałam pokrojoną w kostkę mozzarellę, starty parmezan, posiekaną natkę pietruszki, wbiłam jaja i dodałam gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszałam.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam porcje masy - pełna łyżka - i smażyłam na złoty kolor z obu stron.
Śmietanę wymieszałam z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiłam solą do smaku.
Podałam placki z sosem, gorące smakują najlepiej.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Chełmnie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.