czwartek, 21 grudnia 2017

Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym

Przepyszne pierogi dziś mam do pokazania.
Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone.
Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi  masłem szałwiowym smakują obłędnie.
Polecam gorąco.
Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym.



                  Składniki: 4 porcje
             Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej T 650
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • wrząca woda - ile pochłonie mąka

              Farsz:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek miodu tymiankowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów
  • 1/2 szklanki rodzynków

              Masło:

  • 2 - 3 łyżki masła klarowanego
  • 10 - 12 listków świeżej szałwii


Najpierw wsypałam do misy robota mąkę na ciasto, dodałam szczyptę soli i mieszając mieszadłem hakowym wlewałam powoli wrzącą wodę.
Wlałam tyle wrzątku ile wchłonęła mąka a ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski.
Wyjęłam ciasto na blat i zagniotłam w kulę.
Ser wymieszałam ręką, zgniatając go z miodem, przyprawą do deserów i rodzynkami.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, wycinałam krążki, nakładałam porcję sera, zlepiałam pierogi.
I tak do wyczerpania ciasta i farszu.
Ulepione pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 5 - 6 minut.
Masło rozpuściłam na patelni i ułożyłam na nim listki szałwii, smażyłam 2 - 3 minuty aż listki stały się chrupiące.
Polałam pierogi masłem szałwiowym.

Smacznego.
Pomysł własny.
                                         "Podróże małe i duże"
Grudziądz
Na zdjęciu Rynek w Grudziądzu.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger