Zniknęły szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone.
Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi masłem szałwiowym smakują obłędnie.
Polecam gorąco.
Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym.
Składniki: 4 porcje
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- wrząca woda - ile pochłonie mąka
Farsz:
- 500 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek miodu tymiankowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów
- 1/2 szklanki rodzynków
Masło:
- 2 - 3 łyżki masła klarowanego
- 10 - 12 listków świeżej szałwii
Najpierw wsypałam do misy robota mąkę na ciasto, dodałam szczyptę soli i mieszając mieszadłem hakowym wlewałam powoli wrzącą wodę.
Wlałam tyle wrzątku ile wchłonęła mąka a ciasto zaczęło odchodzić od ścianek miski.
Wyjęłam ciasto na blat i zagniotłam w kulę.
Ser wymieszałam ręką, zgniatając go z miodem, przyprawą do deserów i rodzynkami.
Ciasto rozwałkowałam na cienki placek, wycinałam krążki, nakładałam porcję sera, zlepiałam pierogi.
I tak do wyczerpania ciasta i farszu.
Ulepione pierogi gotowałam w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 5 - 6 minut.
Masło rozpuściłam na patelni i ułożyłam na nim listki szałwii, smażyłam 2 - 3 minuty aż listki stały się chrupiące.
Polałam pierogi masłem szałwiowym.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Grudziądz |
2 komentarze
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.