Zachęcam już dziś aby taki pasztet zrobić domownikom a także gościom.
Aromatyczny, kremowy, idealny jako przekąska z ogórkiem kiszonym.
Polecam gorąco, pieczecie pasztety na święta?
Kaczy pasztet z wołowiną.
Składniki:
- 1 kaczka ok. 2000 g
- szponder wołowy ok. 650 g
- 1 duży ziemniak
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- średnia bulwa selera
- 2 kapelusze grzybów suszonych
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka bulionu
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
- 4 duże jaja
- 5 - 6 łyżek listków świeżego estragonu
- 2 pełne łyżki suszonego majeranku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 50 ml koniaku
Przygotowanie:
- Mięso umyłam, zalałam zimną wodą.
- Umyłam, obrałam warzywa.
- Dodałam do gotowania obranego ziemniaka i suszone grzyby.
- Ugotowałam bulion z mięsa i warzyw.
- Potem wyjęłam ugotowane warzywa i mięso, przestudziłam.
- Mięso obrałam od kości i przepuściłam prze maszynkę do mielenia mięsa o małych otworach razem z warzywami, grzybami i ugotowanym ziemniakiem.
- Do masy dodałam posiekany estragon, majeranek, sól, pieprz kolorowy, gałkę muszkatołową, wymieszałam.
- Cebulę obrałam ,posiekałam i podsmażyłam na oleju, dodałam do masy mięsnej, wymieszałam.
- Bułkę zalałam bulionem a jak zmiękła odcisnęłam i dodałam do masy, dodałam także jaja, koniak i jeszcze raz wszystko wyrobiłam rękoma.
- Formę do pasztetu wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
- Przełożyłam masę do formy, ugniotłam aby nie było pęcherzyków powietrza, wygładziłam wierzch.
- Piekłam pasztet w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 50 - 60 minut.
- Upieczony pasztet wystudziłam i wstawiłam do lodówki.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Grudziądz |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.