To starożytne danie, popularne jest w całym świecie arabskim.
Ten przyprawiony na słodko ryż z soczewicą, posypany miękką, smażoną cebulą i podany z jogurtem, jest tak krzepiący; jak tylko może być jedzenie w Jerozolimie.
Najlepiej smakuje na ciepło ale i w temperaturze pokojowej smakuje wybornie.
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi'ego "Jerozolima".
Mejadra - żydowski przysmak.
Składniki: 6 porcji
- 250 g zielonej lub brązowej soczewicy
- 4 średniej wielkości cebule - 700 g przed obraniem
- 3 łyżki mąki pszennej
- ok. 250 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 i 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 200 g ryżu basmati
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 350 ml wody
- sól morska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Przepis Yotam Ottolenghi.
Na zdjęciu rzeka Nogat, przepływająca przez Malbork.
Dzień był pochmurny i dżdżysty ale widoki i tak przepiękne.
- Do garnka wsypałam soczewicę, dolałam dużo wody i gotowałam ok. 15 minut aż soczewica stała się al'dente, odcedziłam.
- Obrałam cebulę i pokroiłam ją w cieniutkie plastry, przełożyłam do dużej miski, posypałam mąką i 1 łyżeczką soli, dokładnie wymieszałam aby cebula była pokryta mąką i solą.
- Na głębokim oleju smażyłam cebulę partiami do uzyskania przez talarki złotego koloru.
- Trwa to zazwyczaj ok. 5 - 8 minut, od czasu do czasu zamieszałam cebulę łyżką cedzakową.
- Ogień przy smażeniu powinien być średni aby cebula nie smażyła się za szybko ani za wolno, bo wchłonie dużo tłuszczu.
- Usmażone talarki cebuli wyjęłam z oleju i ułożyłam na ręcznikach papierowych aby osączyć z nadmiaru tłuszczu, posoliłam.
- I tak usmażyłam całą cebulę.
- Na rozgrzaną patelnię włożyłam ziarna kuminu i kolendry, smażyłam minutę a potem dodałam ryż, oliwę, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i dużo czarnego pieprzu.
- Dobrze wymieszałam aby oliwa dobrze pokryła ryż.
- Teraz na patelnię wsypałam ugotowaną soczewicę i dodałam 350 ml wody.
- Gotowałam na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Teraz zdjęłam garnek z ognia, zdjęłam pokrywkę, nakryłam garnek ściereczką i ponownie nałożyłam pokrywkę.
- Odstawiłam na 10 minut.
- Po tym czasie na patelnię dodałam połowę usmażonej cebuli, wymieszałam.
- Danie przełożyłam do miski i na wierzch ułożyłam kopczyk cebuli.
Przepis Yotam Ottolenghi.
"Podróże małe i duże"
Nogat |
Dzień był pochmurny i dżdżysty ale widoki i tak przepiękne.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.