Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach.
Nikt nie zgadł że składnikiem głównym jest fasola, czyli sukces a do tego tak zdrowego ciasta dawno nie jadłam.
Warto upiec na świąteczny stół, posmakuje gościom i domownikom.
Ciasto czekoladowe z fasoli.
Składniki: keksówka 36 x 12
- 2 puszki białej lub czerwonej fasoli po 400 ml każda
- 2 dojrzałe a nawet przejrzałe banany
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 4 jaja
- 4 łyżki mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 4 czubate łyżki miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 garście suszonej żurawiny
- 1 garść suszonych śliwek
- 1 garść orzechów
- 100 g gorzkiej czekolady min. 75%
- 3 - 4 łyżki mleka zwierzęcego lub roślinnego
Przygotowanie:
- Fasolę osączyłam na sicie i dokładnie wypłukałam.
- Do misy blendera wsypałam fasolę, dodałam banany, wsypałam kakao, sól, proszek do pieczenia i sodę a także wbiłam jaja, dodałam miód, olej i mleko.
- Całość zmiksowałam na gładkie ciasto.
- Teraz do masy dodałam żurawinę, orzechy i posiekane śliwki, wymieszałam.
- Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej ciasto.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut, potem sprawdziłam patyczkiem, jeśli jest mokre należy dopiec jakieś 15 minut.
- Gdy ciasto stygło rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej razem z mlekiem i wylałam na wierzchu.
- Jak polewa zastygła pokroiłam na kawałki.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Las w Bełdowie |
4 komentarze
Ciasto z fasoli!!!!czego ja jeszcze się od Ciebie nauczę???Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńHa ha ha, poleca się na przyszłość.
UsuńCzy ciasto powinno być wilgotne w środku? Pozdrawiam 😀
OdpowiedzUsuńTak ono jest raczej wilgotne ale jak je przepieczesz może okazać się suche. Pozdrawiam i życzę smacznego.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.