Chętnie przepis wykorzystałam i kotlety wyszły znakomicie, pachnące latem i Włochami.
Zachęcam do wypróbowania, fajny sposób na szybki obiad.
Kotlety z pomidorów.
Składniki:
- 4 pomidory duże mięsiste
- 125 g - kulka mozzarelli
- 1/2 pęczka liści bazylii
- 2 jaja
- 2 łyżki wody lub mleka
- bułka tarta do obtaczania
- sól morska
- 1 łyżeczka ziół ulubionych - u mnie czosnek niedźwiedzi
- olej do smażenia
Pomidory umyłam i osuszyłam, pokroiłam na plastry 1 cm.
Pokroiłam w plastry kulkę mozzarelli.
Na jeden talerz nasypałam bułki tartej a w drugim rozbełtałam jaja z mlekiem, solą i czosnkiem.
Zrobiłam kotlety, czyli jeden plaster pomidora przykryłam dwoma listkami bazylii, położyłam na nich plaster sera i nakryłam drugim plastrem pomidora.
Podczas smażenia należy uważać aby wypływający ser się nie spalił.
Każdego kotleta dobrze docisnęłam i obtaczałam w jaju a potem z bułce tartej.
Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam od razu póki gorące.
Smacznego.
Przepis Mikołaj Choroszyński.
"Podróże małe i duże"
W poszukiwaniu posiłku - wiewiórka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.