Jabłka w naszym domu goszczą cały rok a teraz jak wiadomo są najsmaczniejsze.
Trzeba je wykorzystywać w potrawach bo mają dużo błonnika tak potrzebnego w czyszczeniu naszego organizmu.
Wymyśliłam ten deser w potrzebie chwili a efekt przepysznego deseru zachwycił zjadających.
Deser jabłkowy z żurawiną.
Składniki: 2 pucharki
- 4 jabłka
- 1 galaretka cytrynowa
- garść żurawiny
Jabłka obrałam ze skórki, wydrążyłam gniazda nasienne i pokroiłam w kostkę, włożyłam do rondelka.
Rondelek nakryłam pokrywką i rozgotowałam jabłka na pure.
Teraz do rondla włożyłam żurawinę i chwilę gotowałam, może minutę.
Galaretkę rozpuściłam w 300 ml wrzącej wody i wlałam ją do jabłek, wymieszałam i przelałam do pucharków.
Jak jabłka przestygły włożyłam pucharki do lodówki do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Można podawać z jogurtem lub bitą śmietaną.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Spichlerz w Grudziądzu |
2 komentarze
lubie jabłka więc sięgam po pucharek z deserkiem:)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podobają.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.