Dynia hokkaido nadaje mu pięknej, żółciutkiej barwy.
Szybki w wykonaniu i szybko znikający, polecam.
Chleb dyniowy na drożdżach.
Składniki:
- 150 g pure z pieczonej wraz ze skórką dyni hokkaido - dodajcie jakie macie
- 300 g mąki pszennej T 650
- 150 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
- 3 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
Mąkę wsypałam do miski, dodałam drożdże, wymieszałam.
Teraz dodałam pestki dyni, sól, cukier, mleko i pure z dyni i mieszadłem hakowym robota wyrobiłam elastyczne i zwarte ciasto.
Miskę nakryłam ściereczką i pozostawiłam do wyrastania na około 2 godziny.
Potem wyjęłam ciasto na blat, oprószony mąką, zagniotłam i uformowałam bochenek.
Bochenek włożyłam do koszyka rozrostowego wysypanego mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.
Piekarnik nagrzałam do 220 C z opcją grzania góra/dół i jak bochen wyrósł, nacięłam go żyletką, przeniosłam na blachę i piekłam 35 - 40 minut.
Postukany pod spodem, upieczony chleb wydaje głuchy odgłos.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owocujące porosty |
2 komentarze
To dopiero musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest mega pyszny, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.