Bavette to makaron który ma kształt długich, płaskich i wąskich nitek makaronowych.
Do jego przyrządzenia potrzeba pomidorów, jak nie macie świeżych można użyć tych z puszki.
Zapraszam do kuchni i odkrywania pysznych smaków.
Bavette w sosie pomidorowym.
Składniki:
- 6 pomidorów polnych długich albo puszkę 400 ml
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszu z opieniek
- 1 łyżeczka suszu z wędzonego łososia
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 300 g makaronu bavette
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki do posypania
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Pokroiłam wraz ze skórką pomidory.
Makaron ugotowałam al'dente.
Na patelni rozgrzałam oliwę i masło i podsmażałam na nich cebulę, czosnek przez 2 minuty.
Dodałam teraz pomidory - świeże lub z puszki - i smażyłam aż sos zgęstniał, jakieś 8 - 10 minut.
Dodałam sól, cukier, susz z opieniek, susz z łososia, posiekaną papryczkę chili i gotowałam jeszcze 3 minuty.
Na patelni wylądował teraz ugotowany makaron, wymieszałam go dobrze z sosem, doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba.
Przełożyłam na talerz i grubo posypałam posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Wrzosy |
A w nich wyrastały piękne i dorodne podgrzybki, to były widoki.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.