Kukurydziany chleb to alternatywa dla osób które nie mogą jeść glutenu.
Chleb smakuje inaczej niż ten pszenny, jest lekko słodkawy ale jest równie dobry i warto go upiec.
Szybko się go robi i piecze więc spróbujcie koniecznie.
Amerykański chleb kukurydzany.
Składniki:
- 400 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 100 g osączonych ziaren kukurydzy
- 400 g rzadkiego jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 2 łyżki stopionego masła
Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia.
Kukurydzę zmiksowałam na pure, dodałam do mąki.
W drugiej misce zmiksowałam jogurt, jajka, stopione i wystudzone masło.
Do suchych składników dodałam płynne i zarobiłam ciasto może lekko się kruszyć ale da się zagnieść kulę.
Z ciasta zrobiłam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oprószyłam chleb mąką i piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut lub do suchego patyczka.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Pelplin |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.