Taka zupa jest znakomitym posiłkiem na jesienno - zimowe dni, rozgrzewa i pobudza organizm do działania.
Bardzo treściwa zupa i znakomicie zaspokaja głód, polecam.
Zupa gulaszowa z wołowiny.
- 500 g mięsa wołowego na gulasz
- 40 g smalcu wieprzowego
- 500 g posiekanej cebuli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- mielona ostra papryka wg smaku
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 4 liście laurowe
- 100 g pasty ajwar
- 1 puszka pomidorów - 400 ml
- 2 papryki czerwone długie, ramiro
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie zupy:
- Pokroiłam cebulę w piórka, zmiażdżyłam nożem czosnek, pokroiłam w kostkę paprykę czerwoną.
- W dużym garnku rozgrzałam smalec i podsmażyłam na nim cebulę, dodałam słodką i ostrą czerwoną paprykę i ciągle mieszałam aby nie przypalić.
- Po około 3 minutach dodałam czosnek, sól, pieprz, kmin rzymski, liście laurowe, pomidory z puszki i ajwar.
- Teraz dodałam mięso, podsmażyłam i podlałam 600 ml wody.
- Gotowałam pod przykryciem przez 45 minut.
- Po tym czasie jeśli trzeba dolejcie wody aby zupa była gęsta i treściwa, chyba że jest wystarczająco gęsta według Was.
- Dodałam pokrojoną paprykę i gotowałam jeszcze 10 minut.
- Na koniec wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
- Podałam z chlebem i jogurtem naturalnym.
- Najlepiej smakuje po podgrzaniu.
Przepis kuchni chorwackiej.
"Podróże małe i duże"
Borowik szlachetny vel prawdziwek |
2 komentarze
wspaniale syta :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, idealna na zimowe wieczory.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.