Danie znakomite po ciężkim dniu pracy, idealne na odbudowanie energii, lekko i pożywnie.
Prawdziwki miałam mrożone ale może jeszcze w lesie są i warto się przejść.
Do dania dodałam kiszone cytryny, idealny dodatek który nadaje daniu charakteru, polecam.
Tagliatelle z prawdziwkami i krewetkami.
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kiszonej w soli cytryny
- 1/2 cebuli
- 3 - 4 prawdziwki
- szczypiorek do posypania
- 400 g ugotowanych krewetek tygrysich
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- sól morska do smaku
Prawdziwki pokroiłam na ćwiartki - miałam duże - jeśli macie mniejsze zostawcie w całości.
Pokroiłam w paseczki paprykę, czosnek w plasterki a cebulę w kostkę.
Cytrynę drobno posiekałam, tak samo jak szczypiorek.
Na patelni rozgrzałam masło i oliwę i podsmażyłam na nich cebulę i czosnek, posiekane cytryny.
Teraz dodałam paprykę i grzyby, smażyłam 8 minut, wlałam sos ostrygowy, dodałam ugotowane wcześniej krewetki i podgrzewałam 2 - 3 minuty.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i przełożyłam na talerz, polałam sosem, posypałam szczypiorkiem i danie gotowe.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jaskółka |
Żywią się owadami chwytanymi w locie a gniazda budują na skałach, budynkach pod dachem.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.