Pyszne danie jesienne z mnóstwem składników odżywczych dziś na talerzu proponuję.
Jarmuż bogactwo zdrowia, soja źródło białka i pyszne mięso, dziś w postaci indyka.
Szybkie i aromatyczne danie, to jedno z moich ulubionych, polecam.
Soja z jarmużem i indykiem.
Składniki:
- 500 g mięsa z filetu z indyka
- 2 łyżki sosu sojowego + dodatkowe 2 łyżki do sosu
- olej do smażenia
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 garście liści jarmużu
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 3 szklanki ugotowanej soi
- 1 łyżka przyprawy toskańskiej
- sól morska do smaku
- szczypta cukru trzcinowego do smaku
- szczypta pieprzu pomarańczowego
- 2 łyżki posiekanej mięty
- 2 - 3 łyżki posiekanej bazylii
Cebulę obrałam ze skórki i pokroiłam w piórka, czosnek drobno posiekałam.
Paprykę pokroiłam w paski, posiekałam miętę, umyłam i osuszyłam jarmuż.
Pokroiłam w paseczki bazylię.
Mięso z indyka pokroiłam w paski i wymieszałam z 2 łyżkami sosu sojowego, pozostawiłam na 15 minut.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim mięso aż się zrumieniło.
Potem dodałam cebulkę i czosnek i chwilę smażyłam.
Teraz na patelni wylądowały paski papryki, dalej smażyłam jakieś 3 minuty.
Dodałam teraz passatę, ugotowaną soję, listki jarmużu, posoliłam, dodałam cukier i gotowałam 15 minut.
Po tym czasie dodałam pieprz pomarańczowy, sos sojowy, przyprawę toskańską, miętę i gotowałam jeszcze 5 minut.
Wyłożyłam do miseczek i posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Purchawka chropowata |
Młody owocnik jest biały a z czasem robi się kremowy i brązowy na końcu.
Do spożycia nadają się tylko młode owocniki, których wnętrze jest jeszcze białe i elastyczne.
Jest dobrym źródłem białka, węglowodanów, tłuszczów i wielu mikroelementów.
Jest bardzo smaczna choć mało aromatyczna.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.