Rydze zakupiłam u pani na ryneczku, są przepyszne a tutaj wykorzystałam je w sałatce.
Polecam gorąco bo i pysznie, i treściwie.
Fioletowe ziemniaki zakupione w markecie.
Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad.
Składniki:
- 6 dużych rydzów
- 5 niedużych ziemniaków fioletowych
- 5 niedużych ziemniaków białych
- 1 różowa cebula
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki do posypania
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Ziemniaki obrałam i pokroiłam na ćwiartki, gotowałam w osolonej wodzie 8 minut, odcedziłam.
Grzyby wymyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
Pokroiłam w kostkę cebulę.
Na patelni rozgrzałam tłuszcze, podsmażyłam na nich cebulę i rydze, smażyłam jakieś 5 minut.
Teraz zsunęłam grzyby na bok patelni a na pustą część dodałam ugotowane ziemniaki, smażyłam kolejne 5 minut.
Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki, oprószyłam solą i pieprzem.
Podałam gorące.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Piaskowiec modrzak |
1 komentarze
Ależ to musiał być pyszny obiad.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.