Tu czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec.
Ciasto robi się błyskawicznie, rosną chwilkę, a potem to już tylko smażymy na patelni i zajadamy.
Do szkoły na kanapki znakomite, do pracy z wędliną czy serem idealne.
Zabieramy się do robienia bułek? zachęcam.
Puszyste bułki z patelni.
Składniki: 12 sztuk
- 300 g mąki pszennej T 650
- 200 ml letniego mleka
- 1 łyżka oleju do smarowania bułek
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Mleko podgrzałam i do letniego wsypałam drożdże, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie dodałam do mleka cukier, sól, mąkę, dobrze wymieszałam.
Teraz ciasto wyjęłam na blat, posypany mąką i zagniatałam kilka minut aż stało się gładkie i lśniące.
Wyrobione ciasto włożyłam do miski posmarowanej olejem,
nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut aż ciasto podwoiło swoją objętość.
Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowałam na placek grubości 1 centymetra.
Z ciasta wykroiłam teraz szklanką bułki.
Krążki ciasta ułożyłam na blasze wysmarowanej olejem.
Blachę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Patelnię - ja mam płytę grillową płaską z jednej strony - nagrzałam maksymalnie a potem zmniejszyłam temperaturę do minimum.
Układałam na płycie bułki stroną tak jak leżały na blaszce, stroną z olejem na patelnię.
Bułki smażyłam 3 minuty, po czym posmarowałam je z wierzchu olejem i przekręciłam na drugą stronę.
Na drugiej stronie bułeczki też piekłam 2 -3 minuty.
Bułeczki przewróciłam ponownie już nie smarując olejem, smażyłam 2 -3 minuty i ponownie przekręciłam bez smarowania, smażyłam 2 - 3 minuty aż stały się złociste.
Całkowita długość smażenia powinna być około 8 minut.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Spotkane w Toruniu |
7 komentarze
Genialny sposób na świeże, ciepłe pieczywo bez względu na okoliczności :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak piszesz, to idealny sposób, ciasto można przechowywać w lodówce i piec jak potrzeba.
UsuńJak długo ciasto można przechowywać w lodówce?
UsuńJak zrobisz ciasto włóż je od razu do lodówki i tam może spokojnie spędzić nawet do 24 godzin, tylko włóż je do większego pojemnika. Potem wyjmij, zagnieć i rób według przepisu.
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńJuż widzę, że moje dzieci by oszalały z zachwytu...
:)
Kasiu usmaż in takie chlebki, będą zachwycone.
UsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.