Jeśli nie lubicie grubego ciasta rozciągnijcie ciasto bardziej albo zróbcie dwie.
My lubimy aby ciasto było chrupiące i grube.
Karczochów użyłam marynowanych, ale można tutaj użyć świeżych.
Marynowane mają jednak bardziej wyrazisty smak a przy trochę mdłych bakłażanach coś ostrego wskazane.
Gorgonzola dopełnia całości ale nie dominuje, idealnie uzupełnia smaki, polecam.
Pizza z grillowanym bakłażanem i karczochami.
Składniki:
Ciasto:
- 225 g mąki pszennej T 650
- szczypta cukru trzcinowego
- 130 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju
- 7 g świeżych drożdży
Dodatki:
- 1 nieduży bakłażan
- 100 g marynowanych karczochów + olej z marynaty
- 4 - 5 plastrów sera gouda
- 1 żółty, długi pomidor
- kilka gałązek tymianku
- 80 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią
Do miski wsypałam mąkę, skruszyłam drożdże, wlałam olej, wsypałam cukier i sól i wyrobiłam zwarte i elastyczne ciasto.
Ciasto odstawiłam w cieple pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Czasami jak mam mało czasu to ciasto zarabiam wieczorem dzień wcześniej i wkładam do lodówki aby po przyjściu z pracy tylko je rozciągnąć i nałożyć dodatki, idealny sposób dla zapracowanych.
Bakłażana pokroiłam w plastry i grillowałam na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor a raczej złote prążki.
Osączyłam karczochy.
Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto posmarowałam olejem z karczochów.
Teraz ułożyłam plastry sera gouda a na nich ułożyłam plastry bakłażana, pomidora i karczochy.
Posypałam pokruszoną gorgonzolą i listkami tymianku.
Piekłam pizzę w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Żurawki |
Mają tak niesamowite barwy i faktury liści że można na nie patrzeć i podziwiać bez końca.
Tutaj spotkane w Toruniu.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.