Zniknęło bo jest pyszne i zajadamy do chleba.
Można niedużą ilość zrobić, przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce, albo zapasteryzować i przechowywać w piwnicy.
Tak czy owak, pesto jest pyszne nie tylko jako dodatek do dań ale również jako smarowidło do chleba.
Warto zrobić by cieszyć się pysznym smakiem pesto.
Bakłażanowo - pomidorowe pesto.
Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 średnie bakłażany
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- ulubione zioła - u mnie mix
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony
- Papryki przekroiłam na połówki, wydrążyłam gniazda nasienne.
- Papryki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry.
- Piekłam paprykę w piekarniku nagrzanym do 220 C, najlepiej z włączoną górną grzałką tak aby papryka aż zwęgliła skórkę.
- Przełożyłam ją wówczas do miski, nakryłam miskę talerzem i pozostawiłam na 15 minut.
- Potem obrałam paprykę ze skórki.
- Bakłażana umyłam i pokroiłam na plastry wzdłuż, posypałam je solą i pozostawiłam na 10 minut.
- Potem przepłukałam pod zimną wodą, osuszyłam, natarłam oliwą i posypałam ziołami, grillowałam z obu stron.
- Pomidory pokroiłam w kostkę i włożyłam do garnka, dodałam też posiekaną cebulę i czosnek, sól i gotowałam pod przykryciem aż całkiem się rozpadły.
- Przetarłam przez sito.
- Do kielicha blendera włożyłam obrane papryki razem z sokiem, przetarte pomidory i grillowanego bakłażana.
- Dodałam sól do smaku i zmiksowałam na gładką pastę.
- Można włożyć do słoików i trzymać w lodówce albo włożyć do słoików a te wstawić do zimnego piekarnika.
- Nastawić temperaturę 150 C i jak piekarnik tyle osiągnie pasteryzować paprykę 15 minut.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Boczniaki |
4 komentarze
Pesto z papryki zawsze jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńWiemy co dobre, pozdrawiam Agata.
UsuńDziś się do niego zabieram🙂
OdpowiedzUsuńBędzie pysznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.